Όροι χρήσης
Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).
Στο παρόν αρχείο θα βρείτε ένα πρωτόκολλο αξιολόγησης των γλωσσικών ικανοτήτων των μαθητών. Αφορά τους παρακάτω τομείς: ανάπτυξη προφορικού λόγου, αναγνωστική ικανότητα, κατανόηση γραπτού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου, ορθογραφικά λάθη.
Οι πίνακες αναφοράς μπορούν να έχουν ποικίλη θεματολογία. Αξιοποιούνται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και αφορούν τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο σχολείο. Μία από αυτές είναι η τήρηση του παρουσιολογίου.
Τα παρουσιολόγια ανήκουν στους πίνακες αναφοράς που είναι σταθερά αναρτημένοι στον τοίχο της σχολικής αίθουσας. Η δομή των πινάκων μπορεί να πάρει διάφορες μορφές. Οι πίνακες αυτοί χαρακτηρίζονται από πολυτροπικότητα. Πολυτροπικό είναι ένα κείμενο όταν κάνει χρήση περισσότερων από έναν σημειωτικούς τρόπους για να μεταδώσει κάποιο μήνυμα.
Τα παρουσιολόγια υπάρχουν σε αρκετές τάξεις του νηπιαγωγείου αλλά και των πρώτων τάξεων του δημοτικού. Βέβαια συχνά παρατηρώ ότι τοποθετούνται σε αρκετά μεγάλο ύψος κι έτσι δεν είναι προσβάσιμα από τα παιδιά, απλώς συνιστούν ένα διακοσμητικό στοιχείο. Η λογική όμως του παρουσιολογίου έγκειται στη διαδραστικότητά του, προκειμένου τα παιδιά να μάθουν τα ονόματά τους.
Ο τροχός περιέχει 16 βασικές ερωτήσεις που αφορούν τον εαυτό μας και την οικογένειά μας. Χρησιμοποιείται σαν δραστηριότητα γνωριμίας. Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά που μαθαίνουν την ελληνική ως δεύτερη ή ξένη γλώσσα.
Εκτυπώνουμε τον τροχό, τις καρτέλες με την ονομασία των καιρικών φαινομένων και το βελάκι. Τα πλαστικοποιούμε για μεγαλύτερη αντοχή. Τοποθετούμε τις καρτέλες περιμετρικά του τροχού, σε αντιστοιχία με τα καιρικά φαινόμενα που περιγράφουν. Χρησιμοποιούμε ταινία velcro για να περιστρέψουμε κάθε μέρα το βελάκι.
Με τα μαλακά βιβλία η μάθηση επιτυγχάνεται με παιγνιώδη τρόπο. Με τη βοήθειά τους καλλιεργείται επίσης η λεπτή κινητικότητα.
Με τους πίνακες καθηκόντων τα παιδιά γίνονται πιο υπεύθυνα και αυτόνομα, καθώς αναλαμβάνουν αρμοδιότητες.
Με τα επιτραπέζια παιχνίδια οι μαθητές προσεγγίζουν τη γνώση με έναν ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο. Έχοντας ως κίνητρο να παίξουν, κινητοποιούνται και τελικά μαθαίνουν πιο εύκολα και αποτελεσματικά σε σχέση με άλλους τρόπους.
Τα διαδραστικά ημερολόγια βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν την έννοια του χρόνου, καθώς συμμετέχουν ενεργά στην καθημερινή διαδικασία σχηματισμού της ημερομηνίας. Οπότε είναι χρήσιμο να τα τοποθετούμε σε σημείο που να είναι εύκολα προσβάσιμο για τα ίδια.
Οι πίνακες αναφοράς εξοικειώνουν τα παιδιά με τη γραπτή μορφή του λόγου. Διευκολύνουν την πρόσβαση σε γνώσεις και έννοιες. Οργανώνουν τις πληροφορίες με τέτοιο τρόπο, ώστε να κινούν το ενδιαφέρον των παιδιών.
Στόχοι της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι η εκμάθηση θεματικού λεξιλογίου, η διατύπωση ερωτήσεων και απαντήσεων και η καλλιέργεια του προφορικού λόγου.
Η ανάρτηση "Όχι στις φωτοτυπίες για το σπίτι!" προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Οι αρνητικές επικεντρώνονταν στο πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι αν δεν έχουν κάτι στα χέρια τους. Στη σημερινή ανάρτηση θα παρουσιαστεί μια εναλλακτική λύση έναντι των φωτοτυπιών.
Είμαι η Χριστίνα και δε δίνω φωτοτυπίες.
Θα μπορούσε ίσως να αποτελεί δήλωση εκπαιδευτικού σε ομαδική θεραπεία δασκάλων που... ακόμα αντιστέκονται στον "πυρετό της φωτοτυπίας", αλλά όχι, όχι ακόμα. Είναι η δική μου φράση όταν γνωρίζω μαθητές και γονείς.
Στις 6 Μαρτίου είναι η Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού. Στο πλαίσιο των δράσεων για την ημέρα αυτή, δημιουργήσαμε γιγαντοαφίσες και τις τοποθετήσαμε στην τάξη.
Εξοικειώστε τους μαθητές σας με τους όρους αριστερά – δεξιά – οριζόντια – κάθετα – διαγώνια, εφαρμόζοντας μια πολύ απλή ιδέα.
Ήθελα από καιρό να βάλω ένα ρολόι στην τάξη μας για να μάθουμε την ώρα. Ε και λοιπόν ήρθε η… ώρα!
Το κείμενο "Οι Γερμανοί και οι πρόκες" βρίσκεται στο Ανθολόγιο Γ’ και Δ’ τάξης και αφορά τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου. Είναι ένα απόσπασμα από το μυθιστόρημα “Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου” της Άλκης Ζέη.
Τα ατομικά πινακάκια προσφέρονται για μια ποικιλία δραστηριοτήτων, τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόχειρο, για ασκήσεις στη γλώσσα και στα μαθηματικά.
Στις ενότητες Α2 έως Α4 του πρώτου τεύχους του βιβλίου μαθητή της Γλώσσας Α' δημοτικού γίνεται η γραφή, η αναγνώριση και η ενσυνείδητη επεξεργασία των φθόγγων-γραμμάτων.
Στις αφίσες εμφανίζονται τα κεφαλαία και τα πεζά γράμματα, καθώς και οι αντίστοιχες εικόνες αναφοράς. Δεν αναγράφονται λέξεις, διότι σε αυτό το στάδιο εστιάζουμε στη φωνή του κάθε γράμματος, την οποία επιδιώκουμε το παιδί να συνδέσει με το αρχικό γράμμα της λέξης.
Για να μάθουν τα παιδιά τους μήνες μπορούν να παίξουν διάφορα παιχνίδια με κάρτες.
Οι μήνες είναι μια έννοια αφηρημένη για τα παιδιά. Επομένως χρειάζεται να επιμείνουμε αρκετά στην κατανόησή τους. Αν προσεγγιστούν με περισσότερους από έναν τρόπους, πέρα δηλαδή από την απλή επανάληψη σαν ποιηματάκι, τότε είναι πιο πιθανό να κατακτηθούν από τους μαθητές.
Στη διδακτέα ύλη της Α' δημοτικού περιλαμβάνονται συν τοις άλλοις οι αριθμοί, η αλφαβήτα, τα χρώματα και τα σχήματα. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα παιδιά να έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτά.
Εκτυπώνουμε τα τερατάκια και τα κόβουμε περιμετρικά. Στη συνέχεια, κόβουμε το στόμα τους και τα πλαστικοποιούμε. Στο κάτω μέρος τους στερεώνουμε ένα ξυλάκι, ένα γλωσσοπίεστρο ή ένα καλαμάκι.
Ο θυμός είναι ένα δύσκολο κι επίπονο συναίσθημα. Τα παιδιά χρειάζεται να μάθουν να τον αναγνωρίζουν, να μιλούν γι' αυτόν και να τον διαχειρίζονται αποτελεσματικά.
Οι καρτέλες που προορίζονται για ατομική χρήση, είναι καλό να τοποθετούνται στο θρανίο, ειδικά όταν περιλαμβάνουν θεματικές όπως η αλφαβήτα ή οι αριθμοί.
Συνήθως λέμε στα παιδιά να δείχνουν με το δάχτυλο ή το μολύβι τους την ώρα που επιχειρούν να διαβάσουν μεγαλόφωνα ένα απόσπασμα κειμένου, για να μπορούν οπτικά να ακολουθούν τα γράμματα και τις συλλαβές.
Τα παιδιά συχνά δυσκολεύονται τόσο στην ανάγνωση όσο και στην ορθογραφία των λέξεων που περιέχουν τους συνδυασμούς αυ ή ευ.
Τα γράμματα που βρίσκονται μέσα σε κυκλάκια μπορείτε να τα αξιοποιήσετε ποικιλοτρόπως:
Παίξτε παιχνίδια με την αλφαβήτα.
Το παιχνίδι "Έχω... Ποιος έχει..." μπορεί να αξιοποιηθεί για την εκμάθηση διαφόρων θεματικών. Στην προκειμένη θα το δούμε με την αλφαβήτα.
Τα διαδραστικά τετράδια μπορούν να κινητοποιήσουν τα παιδιά και να τα εμπλέξουν ενεργά στη διαδικασία της μάθησης.
Πόσο σημαντικό είναι να έρχονται τα παιδιά σε επαφή με πλήθος υλικών, να τα εξερευνούν και να πειραματίζονται με αυτά! Και τι πιο ωραίο να το κάνουν μέσα από τη ζωγραφική!
Τα παιδιά κάθονται σε κύκλο πάνω στα μαξιλαράκια τους. Δίνουμε στο καθένα από ένα φύλλο χαρτί και στη μέση του κύκλου τοποθετούμε τα κουτιά με τους μαρκαδόρους. Ξεκινούν να ζωγραφίζουν ό,τι θέλουν χωρίς να μιλούν μεταξύ τους.
Στο τμήμα μας ξεκινήσαμε φέτος ένα πρόγραμμα, στο πλαίσιο της συνεργασίας σχολείου-οικογένειας. Στο πρόγραμμα "Δάσκαλος/α για μια μέρα" το παιδί διδάσκει στους συμμαθητές του μια θεματική της επιλογής του, έχοντας για βοηθό τον μπαμπά ή τη μαμά του. Η όλη διαδικασία έχει κάθε φορά διάρκεια περίπου δύο διδακτικές ώρες.
Η συγκεκριμένη δραστηριότητα στοχεύει στην καλλιέργεια του προφορικού λόγου. Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλες τις τάξεις. Είναι βέβαια μια καλή ιδέα να γίνει κατά την ενσυνείδητη επεξεργασία των γραμμάτων στην Α' δημοτικού.
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου, διαβάσαμε το απόσπασμα από το παραμύθι της Ευγενίας Φακίνου "Τα Ελληνάκια" που βρίσκεται στο Ανθολόγιο της Α' και Β' δημοτικού και συγκεκριμένα στις σελίδες 125-127.
Για τη γιορτή της μητέρας, που κάθε φορά είναι τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, φτιάξαμε ένα βιβλιαράκι με κουπόνια! Τα κουπόνια περιλαμβάνουν διάφορες μικροδουλειές του σπιτιού, π.χ. στρώσιμο τραπεζιού, ετοιμασία πρωινού, συμμάζεμα παιχνιδιών, δίπλωμα ρούχων κλπ.
Με τα διαδραστικά τετράδια τα παιδιά προσεγγίζουν τη γνώση με έναν βιωματικό και ταυτόχρονα δημιουργικό τρόπο. Πιο συγκεκριμένα, επεξεργάζονται τη διδακτέα ύλη φτιάχνοντας κατασκευές από χαρτί ή χαρτόνι.
Ο πίνακας της εκατοντάδας αναρτημένος στην τάξη είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για το δημοτικό και όχι μόνο για τις πρώτες τάξεις. Με τη βοήθειά του τα παιδιά μαθαίνουν, αναγνωρίζουν και διαβάζουν τους αριθμούς από το 1 έως το 100.
Στην ολική προσέγγιση η γλώσσα θεωρείται ότι είναι μια ενότητα που δεν μπορεί να διαιρεθεί, λογίζεται δηλαδή ως όλο. Βάσει αυτής της θεωρίας, οι λέξεις διδάσκονται ολικά σαν εικόνα, χωρίς να χρειάζεται οι μαθητές να τις συλλαβίσουν.
Το σύστημα ανταλλάξιμων αμοιβών (token economy) είναι μια εφαρμογή της συντελεστικής θεωρίας μάθησης του B. F. Skinner. Είναι ένα σύστημα για την ενίσχυση συμπεριφορών, που χρησιμοποιεί συμβολικές αμοιβές, οι οποίες στη συνέχεια ανταλλάσσονται με άλλους άμεσους ενισχυτές.
Στο νηπιαγωγείο και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού μια συνήθης πρακτική για την ενδυνάμωση της θετικής συμπεριφοράς είναι η παροχή ενισχυτών. Η πρακτική αυτή ανήκει στη συμπεριφοριστική θεωρία και πιο συγκεκριμένα στη συντελεστική μάθηση.
Το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού παίζεται με πολλές παραλλαγές. Εμείς προτιμήσαμε να το παίξουμε βρίσκοντας την εκατοντάδα.
Ο πίνακας της εκατοντάδας προσφέρεται για αρκετές δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιηθούν τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι.
Τι πιο εύκολος κι ευχάριστος τρόπος από το να μάθουν τα παιδιά τους αριθμούς παίζοντας! Ναυμαχία, λοιπόν! Με αυτήν οι μαθητές μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να ονοματίζουν αριθμούς μέσα στην εκατοντάδα.
Οι κυλιόμενοι αριθμοί είναι ένας ακόμα τρόπος για να κατανοήσουν τα παιδιά την αξία θέσης ψηφίων. Το υλικό μπορεί να αξιοποιηθεί είτε ατομικά είτε ανά δυάδες μαθητών.
Οι μαθητές συνήθως δυσκολεύονται να καταλάβουν την αξία θέσης ψηφίων ενός αριθμού. Για να τους βοηθήσουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορες παιγνιώδεις δραστηριότητες. Μια από αυτές είναι ο πίνακας αριθμών με σπιράλ.
Στη μάχη της προπαίδειας έρχεται να βοηθήσει το μαντηλάκι, το γνωστό παραδοσιακό παιχνίδι. Στην ουσία θα επιδιώξουμε μια παραλλαγή του, προκειμένου να κάνουμε την εκμάθηση της προπαίδειας πιο ενδιαφέρουσα.
Φέτος έχουμε καινούριο ασπροπίνακα στην τάξη και σκέφτηκα να αλλάξουμε τη διακόσμησή του, επειδή βάψαμε την αίθουσα σε χρώμα βεραμάν. Βάσει των διαστάσεων του πίνακα, υπολόγισα ότι θα χρειαστούμε 28 κομμάτια για να φτιάξουμε την μπορντούρα.
Οδηγίες εκτύπωσης
Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Στην παρούσα ανάρτηση μπορείτε να βρείτε μια λίστα με όλα τα διαδραστικά παιχνίδια για εύκολη προσπέλαση.
-
Με το Τετράδιο Πρώτης Γραφής τα παιδιά: Αναγνωρίζουν το νέο γράμμα. Μαθαίνουν τη φωνή του κάθε γράμματος. Μαθαίνουν τη γραφή των ...
-
Για την ενίσχυση της προφορικής και της γραπτής έκφρασης ενός παιδιού, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι γονείς. Για τη μερική ή ολική α...
-
Να αναφέρουμε αρχικά ότι ο όρος “προγραφικές” χρησιμοποιείται καταχρηστικά, καθώς η εκμάθηση της γραφής είναι μια εξελικτική αλλά ωστό...
-
Πολλά παιδιά δυσκολεύονται στην ανάκληση των κανόνων της ορθογραφίας. Άλλα παιδιά τους θυμούνται όταν ερωτηθούν, όμως δεν τους εφαρμ...
-
Ενδυναμώστε τις σχέσεις μεταξύ των μαθητών και ενισχύστε το καλό κλίμα μέσα στην τάξη, εφαρμόζοντας μια ρουτίνα χαιρετισμού με καρτέ...
-
Πολλοί εκπαιδευτικοί επιλέγουν έναν ιδιαίτερο τρόπο για να καλημερίσουν τα παιδιά το πρωί. Συνήθως το κάνουν με κάποιο συγκεκριμένο ...
-
Ένα ακόμα χρήσιμο εργαλείο για την οργάνωση και τον προγραμματισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι το συνοπτικό σχολικό ημερολόγι...
-
Ακόμα κι αν δυσκολεύεστε γενικά με τον προγραμματισμό, με το ημερολόγιο αυτό σίγουρα θα διευκολυνθείτε αρκετά. Είναι η τρίτη σχολική χ...
-
Είμαι η Χριστίνα και δε δίνω φωτοτυπίες. Θα μπορούσε ίσως να αποτελεί δήλωση εκπαιδευτικού σε ομαδική θεραπεία δασκάλων που... ακόμα...